>

13 August 2017

Penang Hill Heritage Trail, August 12 2017 : The Hiking PhotoStory

Foto-foto sekitar pedakian ke Bukit Bendera melalui Trek Warisan Bukit Bendera. Laluan terawal ke Bukit Bendera. Masa pendakian hanya 2 jam. Memilih trun dengan funicular train Bukit Bendera (sehala rm5).

Loc mula trek warisan :  05°24′38.1″N 100°16′34.1″E
dr parking bertingkat Penang Hill cuma ikut laluan kiri sebelah stesen dan terus ikut jalan ke atas, melalui tepi Tokong Then Kong Thnuan.



Laluan masuk ke heritage trail.
 05°24′38.1″N 100°16′34.1″E


dari middle station
05°24′55.6″N 100°16′26.4″E




dalam pendakian bertemu dua student exchange dr England.

laluan kawasan kebun sayur
05°24′59.5″N 100°16′26″E

viaduct road
05°25′15.8″N 100°16′16.1″E


laluan menuju puncak
05°25′20.3″N 100°16′11.5″E


cuaca gelap, jam 11:48 pg
Hujan lebat, meredah hujan ke puncak.

penat hiking pekena ais pelam @ maggo chocolate

awan slepas hujan

top station



Lepas hiking siggah sebentar di Dam Air Itam
lokasi tengok sini : 05°23′45.4″N 100°15′47.9″E






Sekian saja disini. Hanya bercerita melaui gambar.
Photo by Huawei p9, edit by Snapseed

21 March 2017

Short Ride Kelantan 11 & 12 Mac 2017

Lama berehat dari kancah perjalanan jauh, kini kembali bersua bersama jentera baharu Honda Rs150r.

Jentera baharu Honda RS150R

Kembara tahun lepas di Kuala Terengganu bersama jentera lama



Nukilan kali ini hanyalah nukilan kilat yang ringkas kerna hilang bakat menulis buat sementara waktu.


HARI PERTAMA
Perjalanan santai bermula dititik pertemuan di Petronas Sg. Seluang dan berakhir di Kota Bharu jam 4 petang. Petangnya bersiar meronda hingga ke sekitar Kubang Kerian, Peringat. Malam sempat ke Wakaf Che Yeh ushar2 apa yang ada dan  menikmati suasana malam di pusat bandar Kota Bharu.

somewhere at the Grik

Hentian Titiwangsa. 1000m dari paras laut


Sempadan Perak-Kelantan

Topup minyak di Petronas Jeli



HARI KEDUA

Seawal-awalnya enjin dipanaskan dan diteruskan mencari santapan pagi. Sarapan pagi di Kopitiam Kita yang agak dikenali di sini. Perut terisi maka singgah sebentar ke PCB, Pasar Siti Khadijah & Sekitar pintu gerbang Kota Bharu sebelum 'check out' hotel. Dah 'check-out' maka perjalanan menuju ke utara Kelantan, pekan Rantau Panjang. Tamat berpanas di sana, maka singgah ke Bukit Bunga mencari apa yang patut dan terus perjalanan untuk pulang.


Suasana pagi Pasar Siti Khadijah

Landmark utama Kota Bharu


Masjid Muhammadi

Pantai Cahaya Bulan

Tambatan Di Raja. Ada lagi lumpur kesan banjir besar dulu kat bawah ni

Masjid Beijing, Rantau Panjang

'This is Rantau Panjang'

Detik 4 petang, dari Bkit Bunga kedua jentera berputar revolution per minute (rpm) bergerak pulang ke tempat asal. Sepenjang perjalanan sempat singgah din spot2 menarik sepanjang Lebuhraya Timur Barat (jalan biasa, nama ja lebuhraya)

Hadapan Belum Rainforest Resort

Hentian baharu, Hentian Royal Belum



lokasi sama, tapi jentera & masa berbeza. Setahun jarak.


layan sunset di Banjaran Bintang


Jam 8 malam tamat misi short ride Kelantan kali ni. Banyak lagi yang menarik dalam Malaysia untuk diteroka. Nak masuk siam kena border/passpot, tapi nk jelajah Malaysia ada IC pn jadi dah. Banyak boleh dijelajah sepuasnya.

duo ride kelantan 11-12 mac 2017 from Hasifi Sani on Vimeo.


Untuk kos, ada sikit ringkasan...

minyak moto : RM40 (ron97+95,80-110kmj)
hotel : RM40 (RM80/2org)-booking agoda
makan/cenderahati : RM50

Jumlah short ride kali ni hanyalah RM130


Sekian saja nukilan tak terpadat.

photo by Huaweip9
edit by Snapseed

Nukilan oleh HS 10:45 pm 21/03/17
Sekian. Yang kurang Ditambah, Yang lebih Harap hadam-HS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2010-2014©HASIFI_SANI